Sarna - Capreolus capreolus

Sarna jest zwierzęciem kopytnym najbardziej rozpowszechnionym na kontynencie Europejskim. W Polsce jest najminiejszym, ale za to najliczniejszym przedstawicielem zwierzyny płowej, do której zaliczamy również: łosia, jelenia i daniela. Występuje w całej Polsce, jednak najliczniejsza jest na zachodzie kraju. W rejonach wschodniej oraz centralnej Polski jest mniej liczna, lecz osiąga większe wymiary i ciężar.

Sarny mają zdolność do dobrego dostosowywania się do warunków panujących na danym terenie. Żyją w każdym kompleksie leśnym o bujnym podszyciu, a także na większych bezdrzewnych przestrzeniach otoczonych zaroślami, czasami blisko ludzkich siedzib. Najchętniej zamieszkują rzadkie lasy liściaste lub mieszane, poprzecinane polami uprawnymi. W okolicach bezleśnych, występuje dość licznie sarna nie mająca ostoi w lesie - jest to tzw. ekotyp sarna polna. Nie różni się ona wyglądem od sarny leśnej. Jedyne różnice wystepują w miejscu bytowania i w związanym z nim zachowaniu.

Pożywienie saren składa się z urozmaiconego pokarmu roślinnego. Zwykle, są to zielone części roślin wszystkich gatunków, przeważnie trawy, zioła, liście i pączki roślin drzewiastych. W skład diety wchodzą także pędy malin, jeżyn, dzikich róż, żołędzie, orzeszki bukowe, grzyby, a także dojrzewające kłosy zbóż.

Podobnie jak jelenie, tak i sarny powodują stosunkowo duże szkody w uprawach leśnych. W przypadku saren jednak, największe znaczenie ma zgryzanie młodych pędów drzew. Szczególnie szkodliwe jest zgryzanie pączków wierzchołkowych, gdyż powoduje wieloletnie zahamowanie rozwoju drzewek.

Systematyka:
Rząd: Parzystokopytne - Artiodactyla
Rodzina: Jeleniowate - Cervidae
Gatunek: Sarna - Capreolus capreolus

wstecz


projekt i realizacja OGICOMCopyright by Woliński Park Narodowy