Jeleń - Cervus elaphus

Jeleń szlachetny, król naszych lasów, występuje we wszystkich większych kompleksach leśnych, na nizinach i w górach, aż do górnej granicy lasu. Najchętniej wybiera lasy liściaste, ale spotyka się go także w lasach iglastych. Ostatnio upodobał sobie nawet niewielkie kompleksy leśne.

Jelenia możemy spotkać o zmierzchu i nocą, w ciągu dnia skrywa się w gęstwinach leśnych, latem także w łanach zbóż. Dopiero wieczorem wyrusza na poszukiwanie pożywienia, rankiem zaś wraca do swoich ostoi. Za dnia jelenie żerują tylko tam, gdzie czują się absolutnie bezpieczne. Jelenie, chętnie tarzają się w bajorkach i miejscach podmokłych. Mają doskonały węch, słuch, natomiast wzrok nieco słabszy, za to wyczulony na ruch.

Pożywienie jelenia zmienia się w zależności od pory roku. Zimą są to głównie mchy, porosty, pączki, młode pędy drzew iglastych. Wiosną i latem, jelenie zjadają pączki i młode pędy drzew, trawy i zioła, później kłosy zbóż i inne rośliny uprawne, a bulwy ziemniaków czy buraków wykopują nogami (badylami) z ziemi. Oprócz tego w skład ich diety wchodzą także: kora drzew, bukiew, żołędzie, kasztany.

Niestety apetyt jeleni na korę drzew powoduje, iż czynią one spore szkody w lesie (tzw. spałowanie), gdyż drzewka odarte z kory, albo giną od razu, albo po czasie, atakowane przez grzyby i owady.

Apetyt na młode pączki i pędy drzew iglastych, powoduje z kolei poważne szkody w uprawach, dlatego leśnicy i myśliwi stosują cały szereg środków zaradczych, grodząc uprawy, tworząc specjalne poletka zgryzowe dla jeleni, osłaniając sadzonki itd.

Systematyka:
Rząd: Parzystokopytne - Artiodactyla
Rodzina: Jeleniowate - Cervidae
Gatunek: Jeleń - Cervus elaphus

wstecz


projekt i realizacja OGICOMCopyright by Woliński Park Narodowy